Op je strepen staan: administratie- en contractkosten

Je komt ze nog vaak tegen bij het sluiten van een huurovereenkomst: contractkosten. Soms worden ze ook wel ‘administratiekosten’ genoemd of sleutelgeld. Soms betreffen deze slechts een paar tientjes, maar het gebeurt ook dat aanstaande huurders een volle maandhuur extra moeten neertellen, ook al wordt slechts gebruik gemaakt van een standaardovereenkomst. Doorgaans wordt van de aanstaande huurder verwacht dat hij eerst deze kosten betaalt, vaak contant, voordat hij de huurovereenkomst mag tekenen. Mag dit eigenlijk wel?

Eén ding is zeker: buitenproportionele administratiekosten mogen in ieder geval niet. Een voorwaarde dat de aanstaande huurder een paar honderd euro neertelt voordat hij de huurovereenkomst mag tekenen, is dus in ieder geval ongeldig. Dat vormt een ‘niet redelijk voordeel’ in de zin van artikel 7:264 van het Burgerlijk Wetboek. Over kleinere bedragen is de rechtspraak wat wisselender. Sommige rechters accepteren een paar tientjes aan administratiekosten wel, maar anderen zetten er een streep onder. De kantonrechter in Nijmegen is er in ieder geval niet van gediend en zet er nagenoeg onvoorwaardelijk een streep onder.

Wanneer een verhuurder toch administratiekosten vraagt, wordt de aanstaande huurder feitelijk alsnog gedwongen om de kosten te betalen. Het is juridisch gezien mogelijk om deze kosten terug te vorderen. Wanneer de contractkosten contant zijn betaald en de contractkosten niet in de overeenkomst vermeld staan, is het echter moeilijk om te bewijzen dat de contractkosten zijn betaald. Sommige verhuurders zullen desgevraagd een kwitantie afgeven, maar dat zal niet altijd gebeuren. Wanneer je contractkosten moet betalen, is het dan ook raadzaam om audio-opnames te maken van de overhandiging van de contractkosten.

Belangrijk: bemiddelingskosten die op grond van een bemiddelingsovereenkomst met een bemiddelaar zijn overeengekomen, zijn wat anders dan administratie- en contractkosten die je aan je verhuurder betaalt.

Heb je contractkosten betaald en weet je niet zeker of en hoe je deze kan terugvorderen? Huurteams Nijmegen staat je met raad en daad bij! Neem contact met ons op!