Blog: De Wet goed verhuurderschap: een meldpunt voor huurders

Momenteel is er sprake van problematiek op de huurmarkt. Voorbeelden hiervan zijn discriminatie, intimidatie en bedreiging, hoge servicekosten en onrechtmatige huurcontracten. Om deze ongewenste verhuurpraktijken tegen te gaan en te voorkomen treedt op 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap inwerking. Met deze wet worden huurders, woningzoekenden en arbeidsmigranten beter beschermd tegen ongewenste verhuurgedragingen.

Blog: Verhoging voorschot servicekosten 2022

De energieprijzen stijgen hard. Niet alleen gas wordt duurder, maar elektriciteit ook. Vaak zien we dat huurders hun energiekosten via de verhuurder betalen. Veel verhuurders verhogen daarom nu de servicekosten, soms zelfs met terugwerkende kracht. In dit blog leggen wij uit waarom dat niet zomaar mag.

Blog: Lachgas en huur

Het gebruik van lachgas lijkt in toenemende mate te worden gebruikt. Lachgas en drugs worden al snel geassocieerd met het strafrecht, echter het gebruik en de verkoop van deze middelen kunnen ook invloed hebben op je huurovereenkomst.

Blog: inkomensafhankelijke huurverlaging

 Voor veel huurders met een laag inkomen gaat de huur dit jaar omlaag. Woningcorporaties moesten huurders vóór 1 juni 2023 een voorstel voor huurverlaging doen. Huurders die daarvoor in aanmerking denken te komen maar via hun woningcorporatie geen huurverlaging krijgen, kunnen de Huurcommissie inschakelen. 

Blog: Gemaakte afspraken na uitspraak van de Huurcommissie ongeldig!

Aanvullende (huurprijs)afspraken na een uitspraak van de Huurcommissie gelden niet! 

Blog: Oplevering bij huur van woonruimte

Wanneer je als huurder van een woonruimte de huurovereenkomst opzegt wil je uiteraard je borg weer terug. Om te voorkomen dat de verhuurder (een deel van) de borg niet terugbetaald zul je het gehuurde correct moeten opleveren.

Blog: 15%-regel wegens beschermd stadsgezicht

Voor een huurwoning kan aan de hand van het puntensysteem de maximale kale huurprijs worden vastgesteld. Indien de woning valt onder het beschermd stadsgezicht kan deze maximale kale huurprijs op grond van punten worden verhoogd met 15%. 

Blog: Vier verboden clausules

In huurcontracten worden regelmatig bepalingen opgenomen die niet rechtsgeldig zijn. Dit komt onder andere doordat veel particuliere verhuurders zelf een huurovereenkomst opstellen, zonder zich hierbij te laten bijstaan door iemand met juridische kennis.

Blog: Renovatie of groot onderhoud?

Stel, je huurt een woonruimte en jouw huurbaas wil een aantal veranderingen in het pand aanbrengen. Denk hierbij aan nieuwe keuken of badkamer. Kan de huurbaas jou in dit geval om meer huur vragen? Zoals de titel suggereert ligt het antwoord op deze vraag bij het onderscheid tussen groot onderhoud of renovatie.

Blog: Energiecompensatie

De energieprijzen stijgen hard. In onze eerdere blog hebben wij uiteengezet waarom jouw verhuurder niet zomaar het voorschot servicekosten mag verhogen. Vanaf 1 juli 2022 heeft de overheid meerdere maatregelen genomen om de financiële gevolgen hiervoor te beperken. In deze blog proberen wij deze uit een te zetten.

Blog: De huurbeëindigingsovereenkomst en misbruik van omstandigheden

De huurbeëindigingsovereenkomst is een vaststellingsovereenkomst die strekt tot beëindiging van de huur met wederzijds goedvinden. Ondertekening van van deze overeenkomst garandeert echter niet de rechtsgeldigheid ervan.

Blog: Verhuurdersverklaring

 Is het geven van een verhuurdersverklaring verplicht? En mag een verhuurder iemand een huurovereenkomst weigeren indien hij deze verklaring niet heeft?

Blog: Invloed WOZ-waarde op de huurprijs

Woningen worden steeds duurder. In het nieuws is te zien hoe het voor starters steeds moeilijker wordt om een koopwoning te bemachtigen. Maar ook voor huurders kan de stijging van de prijzen op de woningmarkt ingrijpende gevolgen hebben. De WOZ-waarde van een woning bepaalt voor huurders namelijk een deel van de maximale huurprijs.

Blog: De gemeentelijke rioolheffing

In Nederland is de gemeente verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de riolering. Het verzamelen, afvoeren en zuiveren van afvalwater brengt natuurlijk hoge kosten met zich mee. De bekostiging van deze gemeentelijke taak vindt plaats door het innen van een zogenoemde rioolheffing.